17 Temmuz 2013 Çarşamba

ekonomik kriz kredi kartları

Ekonomideki yavaşlama 2012’deki bütçe açığını büyüttü Bogaziçi Finans Merkezi yönetim bütçenin, 2012 yılında 28,8 milyar dolar açık verdiğini belirtti. Geçen yıl bütçe açığı yani 2011yılındaki bütçe açığı 17,8 milyar lira olarak görünürken 2012 için belirlenen hedef 21,1 milyar lira baz alınmaktadır. Bu oranlara göre bütçe açığı, 2011’ deki düzeyini 11 milyar lira, hedefi ise 7,7 milyar lira aşmaktadır. 2012’de bütçede bu açığın oluşmasının nedeni olarak ekonomi beklenenin ötesinde yavaşlama göstermiş olmasıdır.

 Hükümet bütçeyi 2012 yılı bütçesini yüzde 4’lük bir büyümeye göre yapmış fakat bu tahminler son verilere bakılınca 2012’deki büyümenin 2,5 dolayında olduğunu gözler önüne sermiştir. Ekonomide yaşanan bu yavaşlama tahminlerden daha da çok olmuş ve vergilerin tahsilâtının yapılmasını dahi etkilemiştir. Bütçeye dikkatle bakıldığında hem vergi gelirlerinin, Kredi Kartı Borç Taksitlendirme hem de toplam gelirlerin yılın başında konulan hedefin birkaç puan üzerinde seyrettiği görülmektedir. Hedeflenenden çok yüksek olan harcamaların olması dikkati çekmektedir.

 Bu da 2012’deki bütçe açığının bir artışın sebeplerindendir. Ekonomideki yavaşlamanın vergi tahsilâtı üzerindeki olumsuz etkinin değil, bankalar kredi kartları finans daha çok harcamalarda disiplin ve plan yapılmadan hedef konulduğu yorumu yapılmaktadır. Bütçe açığının ve harcamaların plansız yapılması Türkiye’ nin çok sıklıkla karşılaştığı ve yadırgamadığı bir durumdur. Bu dönemde genelde gelirdeki hedef aşımı, harcamalardakinden daha yüksek oluyor dolayısı ile bütçe düşük çıkıyordu.

 2012’de gelirlerdeki hedef aşımının harcamaların altında kalmasını ekonomide oluşan yavaşlamaya bağlanmaktadır. Hedeflendiği gibi 2012’de büyüme olsaydı muhtemelen vergi gelirleri yüksek olacak ve bütçe açığı hedeflere yakın seyredecekti. Bütçedeki açığın önüne geçebilmek için hükümet sonbaharda yaptığı vergi zamları ve diğer önlemler ile bütçe açığının daha ilerlemesinin ve büyümesini engellenmiş gibi görünmektedir. 2013 yılı hedefleri belirlenirken yapılan ve 2012 gerçekleşme tahminleri 33,5 milyar liralık bir bütçe açılığı çıkmaktadır. 2012’deki bütçe açığının gayri safi milli hâsılaya (GSYİH) oranın yüzde 2 dolayında hesaplanmaktadır. Hükümet 2013 yılında bütçe açığının 33,3 milyar lira olması beklenmektedir. Bütçede bu yıl gelirin tahminen 370,7 milyar lira dolaylarında bulunmaktadır. Bu bütçe açığı olsa da dünyada halen iyi bir yerde bulunmaktayız.